Zöldenergia
Fiat – Tofas: elektromos furgonok TörökországbólFiat – Tofas: elektromos furgonok Törökországból

A Tofas török autógyártó cég, amely a Fiat és a Koc Holding ellenőrzése alatt áll, készen áll arra, hogy elektromos furgonokat gyártson az európai piacra.A török Zaman című napilap jelentése szerint a Tofas már 2011-ben elindítja a futószalagokat. Az új Doblo EV prototípusa 9,6 másodperc alatt éri el a 110 kilométer/órás sebességet, akkumulátorai 10 évig működnek, 7 órát tart a teljes feltöltése és egy olyan „gyorstöltő” szerkezettel is rendelkezik, amely 45 perc alatt képes megfelelő energiával ellátni a járművet.


 • Az új Széchenyi Terv, új lendületet ad a megújuló energiának is!

  A kormány bejelentése szerint elindul az új Széchenyi terv, amelyben az EU-ból érkező 1800 milliárd forintos felhasználható keretből a zöld gazdaság számára, vállalkozásfejlesztésre és egymillió új munkahely létesítésére is jelentős összegeket fordítanak. A gazdaság beindításához és fellendüléséhez is vezethet, ha a most kihirdetett elképzelésekből valóság válik. Az uniós pénzügyi forrásokból a zöld gazdaságon kívül az egészségügy az építőipar és a közlekedés szektorok is újból fejlődésnek indulhatnak.


 • Nem irreális cél a teljes áttérés megújuló energiára Európában

  Az Európai Megújuló Energia Tanács és a Greenpeace által készített tanulmány szerint minden eszköz adott ahhoz, hogy 2050-re egész Európa energiatermelését zöld energiaforrások adják. A hatalmas befektetések megtérülését az energiatakarékosság, az energiabiztonság és a zöld munkahelyek létszámának jelentős emelkedése biztosítaná. Csak az üzemanyag költségeken több mint 2,5 trillió eurót spórolhatna az Unió, ha a technológiát tisztán zöld energiaforrásokra alakítanák át. Ahhoz, hogy 97%-ban zöld energiaforrásokból származzon az EU villamos energia termelése és a károsanyag kibocsátás csökkenés az 1990-es évek szintjétől 95%-ot visszaszoruljon, az EU, 2050-ig 1,85 trillió euró további befektetést kellene eszközöljön a Geenpeace számításai szerint.


 • 2020-ig 13 %-os megújuló energia részarány 400 milliárdos támogatással2020-ig 13 %-os megújuló energia részarány 400 milliárdos támogatássalJelentősen növelni kell a megújuló energiaforrások felhasználását Magyarországon, mivel a 2020-ig elérni kívánt 13%-os részarány az energiafelhasználáson belül még legfeljebb 7,3%-körül jár. A kormány ennek érdekében új cselekvési tervet készít, melyre szeptember végéig kapott haladékot. Jelenleg főként a szélerőművek és a biomassza energia felhasználás adja a zöldenergia termelés döntő részét. Becslések szerint ahhoz, hogy az ország teljesíteni tudja a kitűzött célt, hozzávetőleg 400 milliárd forint támogatásra van szükség.
 • Szén-dioxid nyelőkSzén-dioxid nyelőkTöbb mint 120 milliárd tonna szén-dioxidot nyelnek el a növények évente a fotoszintézis során, állapították meg a Max Planck Intézet szakértői. A szavannák és a trópusi erdők együttesen ennek 58%-ával járulnak hozzá a folyamathoz. A megállapításra egy átfogó kutatásból következtettek, amelyben az adatokat 10 ország kutatói gyűjtötték össze a világ különböző tájairól. A szén-dioxid lekötést befolyásolja a csapadék mennyisége, ami serkenti a növényeket.
 • Lebegő vertikális farmok nap- és szélenergiával, esővízzelLebegő vertikális farmok nap- és szélenergiával, esővízzelÚjabb ötlet született az egyre népszerűbb „vertikális farmok” terén, a fenntartható mezőgazdaság és a környezetvédelem szellemében: az amerikai Formation Design Group tervezői az off-shore mezőgazdaságot részesítik előnyben. Az atlantai csoport olyan önellátó, karbon-semleges lebegő platformot talált ki, amely elláthatja azokat a tengerpart melletti területeket, ahol kevés a termőföld. Az Equinox névre keresztelt vertikális farm elektromos berendezéseit kizárólag megújuló energiával biztosítják a rászerelt napelemekkel és szélgenerátorokkal.
 • Keresztül az Államokon szél- és nap hajtotta triciklinKeresztül az Államokon szél- és nap hajtotta triciklinÖtezer kilométer az Egyesült Államok nyugati és keleti partja között: ezt a távot teszi meg egy különleges elektromos triciklin a Trike Pterosail Systems cég stábja, amely egy nap-szél hibrid járművet fejlesztett ki e misszióra. A tricikli a kaliforniai San Diegóból indult el július 1-én, a célállomás a floridai St. Augustine. Phil MacTaggart, a prototípus megálmodója és munkatársai azért vállalkoztak erre az útra, hogy mindjárt kézzel fogható bizonyítékot szolgáltassanak azoknak, akik kétkednek a megújuló energiák ilyen jellegű felhasználásában. A triciklire vitorlát és napelemes modulokat szereltek és a járműt olyan akkumulátorral látták el, amely képes felhalmozni a szélenergiát és erősítik a normál tempójú pedálozást. A napelemek pedig a „fedélzeti elektronika” (GPS, mobiltelefonok) működtetésére szolgálnak.
NRGENS