Zöldenergia
Brit tanulmány: 10 év múlva minden 10. európai kocsi elektromos leszBrit tanulmány: 10 év múlva minden 10. európai kocsi elektromos lesz

Az elektromos és a hibrid autók aránya 2020-ra betöltheti az európai piac 10 százalékát, különösen akkor, ha az egyes országok ilyen irányú ösztönző politikát folytatnak – állapította meg a brit Royal Academy of Engeenering tanulmánya.Mint a tanulmány egyik szerzője, Roger Kemp, a lancasteri egyetem professzora, hangsúlyozta, az elektromos autók legfőbb előnye az ökológiai és környezetvédelmi szempontok mellett az, hogy az autósok jelentős összegeket takaríthatnak meg. Már a jelenleg forgalomban lévő autókkal és alig 2 fontért (2,30 euró) megtehetnek 160 kilométert. Az elektromos autók terjedésének azonban jelenleg még a korlátozott függetlenség, és mindenekelőtt az újratöltők ára (darabja kb 6000 euró) szab határt. Kemp szerint mielőbb egységesíteni kellene nemzetközi szinten a töltők standardjeit is.


 • Zöld Metropolis

  Manhattan „zöldebb”, mint sok amerikai vidéki település – ezt állítja David Owen amerikai újságíró, a The New Yorker munkatársa, akinek nagy port vert fel a közelmúltban megjelent könyve, a Green Metropolis. „Zöld” a világ egyik legnyüzsgőbb városa? Owen nem beszél a levegőbe. Statisztikák szerint egy átlag New York-i évente hét köbtonna üvegház-hatású gázt termel, kevesebbet, mint bármelyik amerikai nagyváros polgára, és az országos átlagnál 30 százalékkal kevesebbet. Manhattan még ennél is jobb néhány tizeddel. Ugyancsak ezt a tendenciát erősítik meg más, az energiatakarékosságra, a tömegközlekedés használatára vonatkozó adatok. Mindezekből azt a következtetést vonja le, hogy egy nagy metropolisban sokkal inkább fenntarthatók az ökológiai követelmények, mint egy eldugott faluban.


 • Yann Arthus-Bertrand egyéni CO2-csökkentő kampánya

  „Ökónak lenni annyi, mint szeretni az életet” – ezzel a jelszóval indította el 10: 10 nevű kampányát június 5-én a környezetvédő akcióiról híres Yann Arthus-Bertrand. Az általa vezetett, a fenntartható fejlődést hirdető Good Planet non-profit alapítvány által szervezett kampány célja, hogy egyének, közösségek és vállalatok egyaránt csökkentsék 10 százalékkal üvegházhatást okozó gázkibocsátásukat a következő egy év alatt.Az egyéni gázkibocsátások csökkentésének elképzelését már 2006-ban tanulmányozta a brit kormány. A „Carbon Limited” terv az egész lakosság számára egyéni kvótákat irányzott volna elő és az elképzelés szerint a kvóták betartására tett erőfeszítések igazi piaci mozgást idéztek volna elő. A tervet végül félretették, de több ország, köztük Finnország is lépéseket tett ebbe az irányba.


 • A Greenpeace szerint Medvegyev zöldebb, mint PutyinA Greenpeace szerint Medvegyev zöldebb, mint PutyinA Greenpeace szerint a környezetvédelem nagy mértékben romlott Oroszországban Vlagyimir Putyin elnöksége idején, de a jelenlegi elnök, Dmitrij Medvegyev több affinitást árul el a téma iránt.A környezetvédelem fontos téma lehet a 2012-es elnökválasztásokra, amelyen feltehetően a jelenlegi kormányfő Putyin is újraindul. Téma van bőven, mindenekelőtt a Bajkál-tó kényes ökológiai egyensúlyának megőrzése. A környezetvédők máris igyekeznek szembeállítani Putyint Medvegyevvel, mert felhívást intéztek az elnökhöz, hogy semmisítse meg az ipari tilalmi zónák szűkítéséről szóló januári kormányrendeletet. Ugyancsak aggodalomra ad okot az a Greenpeace szerint az a mód, ahogyan a moszkvai kormány a veszélyes és más ipari hulladék felhalmozását kezeli.
 • Klímajáték: légy környezetbarát cégvezetőKlímajáték: légy környezetbarát cégvezetőKépes vagy-e egy nagy és sikeres vegyi- vagy autóüzem, egy biztosítási cég, egy elektromos energiaszolgáltató vezetőjeként csökkenteni a széndioxid légkörbe való kibocsátását úgy, hogy az ne okozzon veszteséget a cégeknek és részvényeik se essenek vissza a tőzsdén? Ha igazán környezetbarát ipari cégvezető vagy, próbáld ki tudásodat a Ceo2, the Climate Business Game on-line játékban. http://knowledge.allianz.com/ceo2/en.html Az interaktív játékot a WWF nemzetközi környezetvédelmi szervezet, az Allianz biztosító csoport, és az LGM Interactive távközlési cég az alkotók.A játékban az győz, aki a legjobb és a legjobb időben eszközölt befektetésekkel éri el, hogy vállalatai úgy csökkentsék CO2-kibocsátásukat, hogy termelői értékük ne csökkenjen és részvényeik erősödjenek. És hogy ne csak „elméleti” legyen a játék, az alkotók olyan virtuális cégeket vontak be a játékba, amelyek a következő 20 év iparának kulcsszektorait képviselik.
 • Telefontöltés kerékpározássalTelefontöltés kerékpározássalKerékpározással lehet feltölteni a Nokia új mobiltelefonjait. A finn cég Helsinkiben mutatta be azt a töltőt, amelynek dinamóját pedálozással lehet elektromos áramfejlesztésre ösztönözni. A feltöltéshez a kerékpárosnak 6km/órás sebességgel kell tekernie. Ha 10 percig pedálozik 10km/órás sebességgel, 28 percnyi beszélgetésre, valamint 37 órányi bekapcsolt állapotra elegendő a töltés. Kikapcsolva, stand by állapotban akár 6 hétig sem merül le a telefon.„A kerékpár a világ egyik legelterjedtebb közlekedési eszköze, így még jobban ki lehet használni” – nyilatkozta Alex Lambeek, a Nokia alelnöke, aki szerint elsősorban az olyan fejlődő országokban számíthatnak nagy sikerre, ahol nemcsak sokan közlekednek kerékpárral, hanem hiányos az elektromos áramszolgáltatás is. Éppen ezért az első modelleket Kenyában forgalmazta a Nokia.
 • Elektromos Volkswagen-taxiElektromos Volkswagen-taxiElektromos taxikkal szerelné fel Milánót a Volkswagen. A prototípust május utolsó napjaiban mutatták be az észak-olaszországi nagyvárosban. Az „ökotaxi” elektromos motorja 85 kilowatt teljesítményű, legnagyobb sebessége 120 km/óra, és egy töltéssel 300 kilométer megtételére alkalmas. Ugyanakkor formája, zöld-fekete színei Milánó régi taxijainak hangulatát idézik fel. A „Milano Taxi” Volkswagen más téren is szolgál újításokkal: például az utas oldalán lévő ajtó egy kéttengelyes kinematikának köszönhetően magasságban is jobban nyitható. Nincsen benne továbbá külön csomagtartó, az utasok maguk rögzíthetik csomagjaikat az utastérben.
 • A Honda továbbra is kétkedve fogadja az elektromos autók sikerétA Honda továbbra is kétkedve fogadja az elektromos autók sikerét„Nem bízunk az elektromos töltésű autók üzletében. Kételkedünk abban, hogy az ilyen típusú gépkocsik vásárlói készek-e elfogadni az utazási távolság elkerülhetetlen korlátait és az akkumulátorok feltöltésére szánt időt” – így nyilatkozott Kavanabe Tomohiko, a Honda kutatási és fejlesztési igazgatója a japán cég távlati terveiről. Annak idején éppen a Honda volt az, amely az elsők között jelent meg a piacon elektromos autóval, az EV Plusszal, amelyből 320 darabot forgalmaztak lízingben Japánban és az Egyesült Államokban, de a fejlesztést tíz évvel ezelőtt leállították, hogy inkább a hibridek (Insight, Civik) alternatív töltésére koncentrálják erőiket. Az EV Plus nikkelfém akkumulátorokkal működött és egyetlen töltéssel 210 kilométert lehetett megtenni.Bár a prioritás továbbra is a hibridek, valamint a környezetbarát ultrahatékony motoroké, a Honda nem mond le teljesen a 0 szennyezést kibocsátó autókról sem. A múlt év októberében mutatták be például a Tokiói Autószalonon az EV-N elektromos autót. Mindazonáltal a Honda víziója e téren egészen más, mint japán riválisaié, a Mitsubishié és a Nissané.
 • 2035-re az amerikai elektromos energia 12 százalékának új forrásai lesznek
 • Brazil terv: 14 ezer MW megújuló energia
 • Zöld energia-hálózat a Földközi-tenger alatt
 • Elektromos kerékpárok Bostontól MilánónakElektromos kerékpárok Bostontól MilánónakA tervek szerint Milánóban tesztelik azokat az elektromos kerékpárokat, amelyeket a bostoni University of Massachusetts műszaki szakemberei alkottak meg – jelentette be a lombard főváros környezetvédelmi tanácsosa, Paolo Massari.Mint a milánói sajtóbemutatón az egyik alkotó, Michael Chia-Liang Lin elmondta, a Green Wheel névre hallgató járgány 35 kilométernyi elektromos autonómiával rendelkezik, tehát tökéletesen megfelel a városi közlekedésnek. A legújabb generációs akkumulátorokkal működik, amelyeknek újratöltése kb. 90 percet vesz igénybe, szemben a jelenleg használtak 2-3 órájával, és 1500 alkalommal lehet őket újratölteni. Egy „tankolás” mindössze 3 euróba kerül. Az akkumulátorokat, a motort és az ellenőrző rendszert a hátsó kerékagy belsejében rejtették el, egy „fedélzeti számítógép” pedig, amelyet Bluetooth-tal kapcsoltak a kerékhez, jelzi a sebességet, a megtett utat, továbbá a kerékpározó által elégedett kalóriát, valamint a gépkocsi-használattal szemben megtakarított széndioxid-mennyiséget.
 • Tony Blair zöld üzletben reciklálja magát
 • A Nemzetközi Energia-ügynökég az alternatív energiákért
 • Megújuló Főtáv
NRGENS