Zöldenergia
Zöldenergia-dolgozók kerestetnek OlaszországbanZöldenergia-dolgozók kerestetnek Olaszországban

Nap-, szél-, bioenergia: a fenntartható iparágak Olaszországban is erősödnek, és ennek következményeképpen egyre több a „green job”, azaz a „zöld álláslehetőség. Csak 2010 első hónapjaiban több ezer dolgozó jutott ezáltal munkához, miközben a gazdaság többi része stagnált. És jelenleg is több mint 1500 állásajánlat van érvényben nemcsak a nagy energetikai cégeknél, hanem az olyan kisebb vállalkozásoknál is, amelyek a „zöld gazdaság élvonalát” jelentik.Az olasz szakszervezetek és munkaközpontok becslései szerint ebben a szektorban az év végéig legalább 150 ezer lesz a foglalkoztatottak száma. A legkeresettebbek az elektromérnökök, de a közgazdászok és a jogászok után is kapkodnak. A napelemek fejlesztéséhez szükség van fizikusokra és vegyészekre is a műszaki embereken túl.


 • Széria alternatíva

  Az alternatív hajtású járművek versenyének egyik kategóriája a szériában gyártott autókat átalakítóké. Ebben a kategóriában idén az elektromossá alakított Fiat Tipóval Szirmay Zoltán nyert első helyezést. A konstruktőr elmondása szerint a használt autó kiválasztása után négy évig fejlesztette elektromossá az autót, miközben kialakult a végleges megoldása. Az első gyermekbetegségeket további fejlesztésekkel kiküszöbölte, könnyebb és megbízhatóbb is lett a járgány, a hatótáv is megnőtt. A végleges verzió kívülről szinte azonos az utcai változattal, a motorház alatt van a lényeg és az utastérben a műszerfalon látható sok változás.


 • Iparmágnások és befektetők a zöldenergia szektorban

  Világszerte vannak olyan haladó gondolkodású gazdagok, akik idejében ismerték fel a megújuló energiában és a környezetvédelemben rejlő lehetőségeket. Az idejében felismert lehetőség egyben a hatalmas kockázatvállalást is jelenti, de éppen olyan mértékben adhat kiemelkedő profitot és egérutat egy-egy területen. Mára beigazolódtak azoknak a megérzései, akik milliárdokat is hajlandóak voltak kutatásba, fejlesztésbe fektetni. A legérdekesebb az a jelenség, amikor egy korábban a hagyományos energiákban érdekelt cég homlokegyenest átnyergel a környezetbarát technológiákra.


 • Zöld IgenZöld IgenSemmi limuzin és fényűzés, helyette újrahasznosítható menyasszonyi ruha és étkészlet, közelből beszállított ételek, természetes környezet. A meghívót is e-mailben küldik vagy legfeljebb „újrapapírra” írva. A zöld kertben tartott ceremónián a romantikus fényeket napelemes energiaforrás biztosítja. A násznépnek szánt ajándékok elültethetőek. Minden környezetbarát, újrahasznosítható és biológiailag lebomló és még az ára is növényi (borsos). Ez a divat járja Olaszországban 2010-ben, ez az öko esküvő.
 • Diverzifikált globális energiaellátásDiverzifikált globális energiaellátásSzakemberek szerint az eltérő földrajzi sajátosságokat és a technológiai lehetőségeket kihasználva lehetséges egy globális megújuló energiaforrásokra alapozott energiaellátás. A különböző térségek más-más adottságokkal rendelkeznek, így például Afrikában a napelemfarmok, Észak-Európában a szélerőművek, Közép-Európában a biomassza erőművek, míg a tengerparti térségekben az ár-apály erőművek működnek gazdaságosan. Az energia tárolásában a vízerőművek, szivattyús tározók játszhatnak optimális szerepet amely az Alpesi vagy más hegyvidéki környezetben gazdaságos. Az európai vagy akár globális szintű diverzifikált energiaellátás elméletileg kivitelezhető, kedvezőbb és ésszerűbb, mint a helyi sajátosságokat figyelmen kívül hagyó vegyes felhasználás.
 • Készülnek a csapatok az Eco- MarathonraKészülnek a csapatok az Eco- MarathonraMájus 6-7-én lesz az idei Shell Eco-Marathon Németországban, ahol már három hazai egyetemi csapat is megméreteti magát és környezetbarát jármű-alkotását. A 26 éves múltú hagyományos versenyen az a cél, hogy a fiatalok kreativitása nyilvánosságot kapjon. Idén több mint 20 országból érkezett nevezés. Hazánkból a győriek egy napelemes autóval, a kecskemétiek benzinüzeművel, míg az ódudaiak etanolossal indulnak. A győri csapat 2008-ban a napelemes autójával győzött a versenyen. A 6 négyzetméter Korax-Solar napelem több, mint ezer Wattja, a lelkesedés és a jó konstrukció vitte őket győzelemre. Idén az autó súlyát is csökkentették, ami már csak 135 kilós.
 • Intelligens hálózatokIntelligens hálózatokFeltartóztathatatlanul közeledik a villamosenergia-ipar forradalminak tekinthető átalakulása, vagyis az okos hálózatok és az okos mérés elterjedése. Egyre szélesebb körben válik elfogadottá, hogy a fejlett informatikai, információtechnológiai megoldások jelentős segítséget adhatnak az energiaipari problémák megoldásához, akár az energiahatékonyság, ezen keresztül az ellátásbiztonság javítását, akár a megújuló források mind szélesebb körű alkalmazását tekintjük célnak. Az okos, vagyis „smart” hálózatok elterjedése paradigmaváltást jelent az ágazatban, hiszen a hagyományos rendszereket távvezérelhető, és távmérhető megoldások válthatják fel. Az intelligens hálózatok kialakulása első lépcsőjének tekinthető a mechanikus egységek digitálisra való cseréje, valamint a hagyományos szabályozási megoldás helyett a mesterséges intelligenciának a rendszerek egyensúlyban tartására való felhasználása.
 • Az unió nagy dobásra készülAz unió nagy dobásra készülAz egységes energiapolitika jegyében az unió nyolc tagja és Norvégia egységes energetikai szuperhálózat kifejlesztését határozta el, ami a megújuló energiaforrásokra alapozott koordinációt jelenthet. A dinamikusan kiépülő zöld-energiát hasznosító erőművek, szélerőművek, naperőművek, vízerőművek, stb. termelését számítógépes vezérlőhálózat irányítaná. A tervek megvalósításához a már meglévő erőműveket összekötnék, így például a tengeri szélerőmű-parkokat a tenger alatti kábelekkel, majd mindent a szuperhálózat irányítana. További újdonság lenne, hogy az energiaátvitel nagyfeszültségen, de egyenárammal történne. Ennek megfelelően a vezetékes hálózat fejlesztésére is szükség lesz. A projektbe a magántőke is szerepet kapna, annál is inkább mert a több mint 40 milliárd eurós költség hatalmas beruházásnak számít.
 • Thames
 • KÁT Kötelező átvételi árak
 • Fázisváltó anyag látja el energiával a kis tengeralattjárót
NRGENS