Zöldenergia
Az orosz vízerőműnél újabb veszély fenyegetAz orosz vízerőműnél újabb veszély fenyeget

A Jenyiszej folyón lévő erőműnél bekövetkezett tavalyi baleset miatt a leállított turbina előtt jégheggyé fagyott a víz, ami könnyen újabb balesethez vezethet. Bár az üzemeltető cég szerint újabb katasztrófától nem kell tartani, orosz tudósok aggódnak attól, hogy a néhol 22 métervastagságú közel 75 tonnás jéghegy komoly veszély forrása lehet. A RusHydro szakemberei mindenesetre folyamatos készenlétben figyelik az eseményeket.


  • A bátor klímavállalás sok teendőt vetít előre

    Az EU 20 százalékos mérséklést vállalt a kilencvenes évek szén-dioxid kibocsátási szintjének állapotához képest, bár egyes tagállamok ennél nagyobb ütemben csökkentenék a káros kibocsátást. A németek és angolok 40%-ra emelték a tétet, amihez Magyarország is szeretné tartani magát. Nem lehetetlen a vállalás teljesítése, mivel a hazai kibocsátáscsökkenés a 90-es évek szintjéhez képest már 25%-kal csökkent. A jövőben viszont nem a termelés visszaesésével, hanem inkább a megújuló energiaforrások terjedésével és az energiahatékonyság fokozásával lehet eredményeket elérni.


  • Zöld bankot hoznának létre annak érdekében, hogy többen tudjanak belekezdeni az energetikai korszerűsítésbe

    Annak érdekében, hogy az energiatakarékos alkalmazások szélesebb rétegek számára is könnyen hozzáférhető legyenek, un. zöld bankot hozna létre a Fidesz, ha kormányra kerül. A pályázati források általában önrész vállaláshoz kötöttek, amit nem mindenki tud előteremteni. Ez által lassabban haladnak a beruházások és sok pályázati forrás kihasználatlan marad. A tervek szerint egy pénzintézet lenne kijelölve a megújuló energiaforrások és más energiatakarékos alkalmazások finanszírozása céljából. Az elképzelés jó, de a szkeptikusok máris azt mondják, hogy kampányfogásról van szó.


  • Hulladéklerakóból származó biogáz hasznosítása kezdődik Salgótarján környékénHulladéklerakóból származó biogáz hasznosítása kezdődik Salgótarján környékénA hulladéklerakóban keletkező biogáz a nagy metán tartalmú un. depóniagáz kiaknázását kezdik meg önkormányzati és vállalkozói összefogással. A kivitelezés költségét a város nem tudta vállalni, így szerződtek egy energetikai céggel, aki vállalja a projekt beindítását. A kölcsönösen előnyös együttműködés a város számára hosszútávon a hulladék elhelyezés problémáján kívül jutalék formájában is realizálódik, amit a beruházó az energia értékesítéséből juttat. A hulladéklerakóból kiaknázott biogázt villamos energia termelésre hasznosítják, majd azt a hálózatba juttatják.
  • Az utcai világítást mobiltelefonnal vezérlő energiatakarékos megoldásAz utcai világítást mobiltelefonnal vezérlő energiatakarékos megoldásEgy német településen új megoldást alkalmaznak a gazdaságos köztéri világításban. A mobiltelefonnal vezérelhető közvilágítás ésszerű és gazdaságos megoldásnak tűnik, mivel éjszaka kevesen járnak a település utcáin. Akinek mégis dolga akad éjjel, egyszerűen távvezérelheti az időzített köztéri lámpákat. Negyed óra után a kandeláberek ismét kikapcsolnak, hogy ne fogyasszanak feleslegesen energiát. A megoldás több német településnek is megtetszett, így átvették a kezdeményezők példáját. A megoldás a gazdaságosságon túl a klímavédelemhez is hozzájárul.
  • A vártnál kétszer többen jelentkeztek az ENERGIACENTRUM.COM és a Szent István Egyetem által szervezett Szakmérnöki kurzusáraA vártnál kétszer többen jelentkeztek az ENERGIACENTRUM.COM és a Szent István Egyetem által szervezett Szakmérnöki kurzusáraA tavaly év végén az Energiacentrum.com oldalunkon meghirdetett Megújuló Energia Szakmérnök kurzusra a vártnál kétszer több jelentkezés érkezett. A hallgatók idén februárban kezdik meg tanulmányaikat és két év alatt kapnak szakmérnöki vagy szaktanácsadói diplomát. A most induló csoportot fél év múlva újabb csoport követheti. A tendencia azt mutatja, hogy a megújuló energia ágazat egyre inkább igényli a képzett munkaerőt minden szinten. A szakmérnöki kurzus elvégzése versenyképessé teszi a különböző előképzettséggel rendelkezőket.
  • 230 millió Ft. az energiatakarékos világításra a zöld tárcától230 millió Ft. az energiatakarékos világításra a zöld tárcátólA zöld tárca az uniós forrásokból 230 millió forint értékben oszt ki energiatakarékos égőket, amelyet idősek, óvodák vagy nagycsaládok kapnak. A gazdaságosabban világító égőkkel évente több, mint tízezer forint is megtakarítható. A hagyományos égőkkel az a baj, hogy az energia nagy része a lámpában nem fény, hanem hő formájára alakul, ráadásul az élettartamuk is rövidebb. A most kiosztani kívánt gazdaságos lámpákkal összesen 780 millió forintot spórolhatnak a szerencsés nyertesek.
NRGENS