Zöldenergia
Egyre több mini vízierőmű termel villamos áramot a hálózatba látványos sikerrelEgyre több mini vízierőmű termel villamos áramot a hálózatba látványos sikerrel

A gyors folyású folyókra telepített mini vízerőművek létjogosultságát több példa is igazolja. Az egyik legismertebb a Rába folyón működő ikervári erőmű, amely 2,28 megawattnyi teljesítményével eddig a legnagyobbnak számított. Összesen az országban tizenkilenc ilyen berendezés termelte az áramot korábban, több mint 11 Megawatt összes kapacitással. Mára már némelyik nem üzemel, bár újabban nagy az érdeklődés újabb kis kapacitású vízerőművek elindítására. A megújuló energiaforrásokra alapozó eljárások közül az egyik leginkább kiszámítható termelést a vízierőművek adhatják.


  • A Szentlőrinc alatti geotermális energiaforrásból ötven évig is fűthetik az épületeket

    A geotermális energiára alapozhatják a szentlőrinciek a jövő fűtési energiaszükségletüket, aminek a családi házak, iskolák, közintézmények is örülhetnek. A beruházásnak köszönhetően olcsóbb fűtési költséggel számolhatnak, valamint függetlenedhetnek a földgáztól. A PannErgy Nyrt. beszámolása szerint akár ötven éven keresztül használható a geotermális adottság és a kinyerésére alapuló beruházás. Rövidesen elkezdik megépíteni a visszasajtolást lehetővé tevő kutakat, amelyet a hőforrástól néhány kilóméterre délkeleti irányban tudnak kifúrni.


  • A gazdasági válság ellenére a zöld energia piac továbbra is vonzza a kockázati tőke befektetőket

    A zöld szektor, így a megújuló energia ágazat a válságban is vonzza a befektetőket. Ez azért lehetséges, mert a megújuló energiában érdekelt cégek esetében kevésbé érzékelhető a gazdasági válság negatív hatása. Tavaly a tranzakciókból az következik, hogy még növekedés is észlelhető volt nagyjából 5-10 %-os mértékben. Ennek az is oka lehet, hogy a befektetők más területekről elpártoltak, de a zöld energia szektor felé nyitottabbak lettek, így ide áramlott a tőke nagy része. A kímaváltozás megfékezésének politikai célkitűzései szintén segítik a szektor fejlődését. Összességében az mondható, hogy a megújuló energiákba való befektetés kedvező és egyre inkább előretör, már a szoftverpiaci befektetéseket is megelőzve.


  • A A "Magyar Güssing" projekt megvalósítására írta alá a szándéknyilatkozatot négy település polgármestereOlyan, hazánkban még egyedülálló energetikai projekt megvalósítását kezdeményezi négy település, amelynek létjogosultságát az ausztriai Güssingben már eredményesen működő példa motiválja. Várpalota, Isztimér, Csór és Iszkaszentgyörgy polgármesterei a térségben a megújuló energiaforrásokra alapozott önellátást célozták meg. A teljes önellátás legalább húsz százalékos energiamegtakarítást eredményezhet és az energiatöbblet értékesítésre is kerülhet.
  • A Mercedes is előáll az elektromos változattalA Mercedes is előáll az elektromos változattalTesztelés alatt áll a Mercedes villanyautója, amely a márkához híven magas igényeket szolgál majd ki. Az elektromos SLS változat több, mint 500 lóerős lesz, amit négy villanymotor ad le. A hatótáv egy töltéssel 180 kilóméterre lesz elég. Az autó hasonlít a benzines változatára, de lítium-ion akkumulátor adja az energiát a fosszilis forrás helyett. Az erős, de környezetkímélő merci természetesen halkabban jár majd, mint a V8-as elődje, így észrevétlenebbül tud 3,8 másodperc alatt 100-ra felgyorsulni.
  • A tőzsdei guruk szerint az energiaszektorba azon belül is főleg a megújuló energiákba érdemes befektetni.A tőzsdei guruk szerint az energiaszektorba azon belül is főleg a megújuló energiákba érdemes befektetni.A The Oxford Club befektetési guruja szerint 2010-ben kifejezetten a érdemes befektetni a megújuló energia szektorba, így akár a nap, szél és geotermikus energiák bármelyike kiváló lehetőségeket rejt. Különösen érdekes lehet mindez a közép-európai régió feltörekvő piaci területein. A megújuló energiák területén még a gazdasági váság sem talált fogást. A visszaesés legfeljebb a növekedési ütemet befolyásolta, de a volumen növekedés igy is kedvezően alakult az ágazatban.
  • Áram és bútor is készül a karácsonyfábólÁram és bútor is készül a karácsonyfábólKarácsony után a fáknak újabb szerepe lehet, így akár környezetbarát villamosáram vagy a nagyobb fákból kerti bútor is készülhet. Korábban a komposztálással is próbálkoztak, de erre a célra a gyantát is tartalmazó fenyő nem ideális. Eltüzelésre viszont kiváló és ha mindez az erőművekben történik, úgy környezetbarát zöld energia válik az örökzöldekből. A nagyobbakból, mint a köztereken kiállított karácsonyfákból pedig akár kerti padokat is lehet készíteni.
NRGENS