Zöldenergia
Tíz százalék felett a megújuló részarány a villamosenergia-termelésbenTíz százalék felett a megújuló részarány a villamosenergia-termelésben

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) előzetes adatai alapján a megújuló energiahordozókból termelt hazai villamos energia részaránya a bruttó villamosenergia-termelésen belül 2015-ben 10,5 százalék volt. (24.hu)


  • Nagy tévedés, hogy a németek pénzt osztogatnak, ha áramot használsz

    Május elején bejárta a sajtót a hír: a németek egy adott időszakban annyi zöld energiát termeltek, hogy már fizettek az elektromos áram használatáért. De mit jelent ez az úgynevezett negatív ár? (privatbankar.hu)+(VIDEÓ!)


  • Túl napos oldal

    A múlt hét végén egyes német nagyvállalatoknak azért ütötte pénz a markát az elektromos művektől, mert fogyasztottak, vagyis használták a megtermelt áramtartalékot. A helyzet a megújuló energiák felfutása következtében keletkezett többlet miatt állt elő, amely túlterhelte az országos hálózatot. (nol.hu)


  • Rohamos létszámbővülés a megújulóenergia-iparban Rohamos létszámbővülés a megújulóenergia-iparban Több, mint 8,1 millió embert foglalkoztat közvetlenül a megújuló energiaipar világszerte - derül ki a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA) jelentéséből. Csak az elmúlt évben öt százalékkal bővült a foglalkoztatás a legfrissebb adatok szerint a zöldenergia szektorban, szemben a hagyományos energiaiparban tapasztalható létszámcsökkenéssel. (energiainfo.hu)
  • A megújulók az olajóriások célkeresztjébenA megújulók az olajóriások célkeresztjébenAz egyik legnagyobb multinacionális olajvállalat, a Shell külön alapot hoz létre a megújuló-energetikai projektjeik támogatására. A vállalat célja, hogy hozzájáruljanak a globális károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez. A megújuló energiaforrások közül a szélenergia és a bioüzemanyagok az általuk fejleszteni kívánt terület. A szektort 1,7 milliárd dolláros tőkebefektetéssel és évente további 200 millió dolláros beruházással kívánják támogatni. (smartinvest.hu)
  • Metrókat hajthat a chilei fővárosban a nap és a szélMetrókat hajthat a chilei fővárosban a nap és a szélSantiago de Chile metrója 60 százalékban nap- és szélenergiával működik 2018-tól – jelentette be Michelle Bachelet chilei elnök hétfőn, amikor megtekintette az épülő 6-os vonal egy állomásának munkálatait. (hvg.hu)
  • Argentína: többmilliárd dolláros zöldenergia aukciók jönnek Argentína: többmilliárd dolláros zöldenergia aukciók jönnek Több milliárd dollárt kíván a következő évtizedben a megújuló források fejlesztésére fordítani az argentín kormány, egy a napokban bejelentette program keretében. Első lépésként, ezer megawattnyi áramtermelő kapacitásra hirdetett pályázatot a kabinet. (energiainfo.hu)
NRGENS