Zöldenergia2013 június 12

Búcsú az akkumulátoroktól?

Búcsú az akkumulátoroktól?

A naptól nyerhető potenciális energia egy napfényes nyári napon korlátlannak tűnhet, de igazán akkor hasznos, ha a belőle termelt elektromosságot vagy felhasználják vagy pedig tárolják. Éppen ezért a nagy napelemes létesítmények mögött rendszerint hasonlóan nagy energiatároló eszközök húzódnak meg. Az egyszerűsítés és az energia-memorizálás méreteinek csökkentése jegyében a madisoni Wisconsin állami egyetem villamosmérnökei egy olyan forradalmi napelem modult hoztak létre, amely képes egyszerre áramot termelni a napfényből és azt tárolni is. (Aiolus News)

Hongrui Jiang és tanítványai, akik kutatásukat az Advanced Materials című szaklapban tették közzé az amerikai nemzeti egészségügyi intézetben (NIH) kifejlesztett, a szemhez alkalmazkodó, távollátáshoz alkalmazott kontaktlencse ötletéből indultak ki. A team kidolgozott egy olyan tervet, amely egyensúlyba hozza a fényenergia begyűjtését, annak tárolását és felhasználását. „Egy multifunkcionális, kis méretű eszközre volt szükségünk, hogy mindent egy kontaktlencse struktúrájába tudjunk beilleszteni” – mondta Jiang.


A terv szerint minden napelemes cella felső rétegét egy hagyományos elektróda alkotja, amely átalakítja a beérkező fotonokat elektronokká. Az átalakítási folyamat során az elektronok két irányba hasadnak szét: a nagyobbik rész kiáramlik, hogy a töltést erősítse, míg egyes részecskék egy polivinilidén-fluorid anyagba jutnak, amelyet cinkoxid nanovezetékek borítanak. A PVDF magas dielektrikus konstanssal rendelkezik, amely az energia tárolásához szükséges. Amikor nem süt a nap, az elraktározott energia visszatér a nanovezetékeken keresztül és feltölti a napcellát.

A kísérleti stádiumban lévő napelem egyelőre csak a beérkező fény 4%-át tudja hasznosítani, de Jiang és csapata remélik, hogy mielőbb jelentősen növelni tudják mind az átalakítási hatékonyságot, mind pedig az eltárolható energiamennyiséget.

Kapcsolódó cikkek:

- Nyomtatott napcellák
- Napablak, szerves napelemmel
- Napelemes mentők Nagy-Britanniában
- McDonald’s napelemes parkolókkal
- Napgyémánt a Sapienza egyetemen

Teljes cikk >>

Forrás: energiacentrum.com/Aiolus News


NRGENS