Zöldenergia2017 április 03

Energia: zöldebbek lettünk, de ez nem sok jót jelent

Energia: zöldebbek lettünk, de ez nem sok jót jelent

Egy új statisztikai módszer miatt hirtelen teljesítettük a zöldenergiára vonatkozó EU-s elvárásokat, de ez később visszaüthet, és a jelen állapotainkra sem derít jó fényt. A fatüzelés boomja akár falopásból is követezhet. (hvg.hu)

Egy csapásra teljesítettük az unió megújuló erőforrásokra épülő energiaforrásokra vonatkozó előírását, írja a Világgazdaság. A jó hír mögött nem valamiféle mesei csoda, hane egy statisztikai módszertani váltás áll. Az EU elvárása 13 százalék, ennyit kellene megújuló energiaforrásból (szél-, napenergia stb.) teljesíteni, mi most 14,6 százalékra tudtuk feltornázni ezt hét-nyolc másik uniós országgal együtt azáltal, hogy máshogy számítjuk a fatüzelés mértékét.

Így aztán már nem olyan sürgető a megújulók erőltetése, igaz, a kormány szerint nem változnak a célok az energiafelhasználás szerkezetének zöldítése területén.

A cselezés ugyanis visszaüthet: a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont tanulmánya arra figyelmeztet, hogy 2020-ig egységesíteni kell a zöldenergia számítási módszerét uniós szinten, és ha ez a korábbi, nekünk kedvezőtlenebb metódust jelenti majd, akkor büntetést is kiszabhatnak ránk – kivéve, ha újabb zöldenergia-kapacitások létesülnek.

Ha a lakosság tényleg több fát tüzel el, az azért is gond, mert akkor az épületek energiahatékonysága rosszabb a nyilvántartottnál: több mint a kétszeres petajoule-értéket jelent a lakossági adatszolgáltatás alapján, ami akár falopásból is eredhet. A fatüzelés magas szintje azt is jelenti, hogy jobban szennyezzük a levegőt.

Teljes cikk >>

Forrás: hvg.hu

NRGENS