Zöldenergia2017 augusztus 07

Gigantikus afrikai naperőmű táplálhatja Európa elektromos autóit

Gigantikus afrikai naperőmű táplálhatja Európa elektromos autóit

Benyújtotta a Szaharában építendő óriási naperőmű létesítésére vonatkozó engedélykérelmét a TuNur projekt konzorciuma a tunéziai energiaügyi minisztériumnak. Az erőmű a Földözi-tenger mélyén átvezető kábeleken a terv szerint több mint 5 millió európai otthon vagy több mint 7 millió elektromos autó villamos energiával történő ellátását biztosíthatná. (portfolio.hu)

A TuNur projekt tunéziai energiaügyi minisztériumhoz benyújtott engedélykérelme alapján a naperőmű az ország dél-nyugati tészén épülne fel, 4,5 gigawatt kapacitással. A kapacitás a mezőgazdasági célokra nem hasznosítható tunéziai területeken 25 ezer hektáron épülne ki, ami megközelíti Málta alapterületét. A résztvevők szerint a járulékos előnyök között van, hogy megvalósulása esetén a projekt segít megelőzni az elsivatagosodást, minimalizálja a vízfogyasztást, mindemellett 2000 közvetlen és közvetett módon további 20 000 állást hozna létre.

Első körben egy kisebb, 250 megawattos egység épülne föl és állna üzembe 2020-ban. A napból megtermelt villamos energiát egy máltai interkonnektoron keresztül juttatnák el Európába. A terv szerint az első ütemben létrehozanadó kapacitás évente mintegy 1000 gigawattóra áramot tudna az európai hálózatba táplálni. Az összekötő infrastruktúra részben már megvan, hiszen az olasz és a máltai villamos energia rendszereket 2015-ben egy 95 kilométeres vezetékkel már összekapcsolták.

Még ez a kezdeti szakasz is az egyik legnagyobb lenne műfajában globális összetevésben: a 250 MW-os első ütem becsült költsége 1,6 milliárd euró.

A TuNur projekt fejlesztői számára figyelmeztető lehet, hogy a hasonlóan nagyratörő DESERTEC kezdeményezésből 2013-ben kifogyott a lendület, miután fő támogatói kihátáráltak a projektből. A 2009-ben létrehozott partnerséggel a társaságok célja egy olyan, mintegy 400 milliárd eurós napenergia projekt megvalósítása volt, amely az egykori tervek szerint 2050-től a teljes európai áramigény mintegy 15 százalékát fedezte volna. A konzorcium vezetője szerint ez a veszély azonban nem áll fenn esetükben.

"A TuNur azonban jobban fel van készülve a várható kihívásokra, mint a DESERTEC, amely egy üzleti lehetőségeket kereső nagy konzorcium volt, de konkrét tervvel nem rendelkezett"

- fogalmazott az Kevon Sara, a TuNur vezérigazgatója az Euractivnak.

A projekt második ütemében építenék fel az úgynevezett koncentrált naperőműveket (CSP), összesen mintegy 2,25 gigawatt kapacitással, amelyek egy másik útvonalat követő vezetéken Olaszország felé évi körülbelül 9000 gigawattóra villamos energiát továbbítanának. Ennek a 600 kilométeres kábelnek a kiépítése már folyamatban van, a projekt megvalósíulását az EU kiemelt közösségi érdeknek értékeli. A harmadik ütem keretében a naperőmű-parkot 4,5 GW kapacitásig tovább bővítenék, illetve a fentieken túl egy harmadik, Tunézia és Franciaország között húzódó vezeték lefektetése is tervben van.

Európában jelenleg körülbelül 100 GW fotovoltaikus napenergia kapacitás van kiépítve, amely így földgáz, szél-, szén-, víz és nukleáris energia után a kontinens hatodik legfontosabb energiaforrása.

Teljes cikk >>

Forrás: portfolio.hu

NRGENS