Zöldenergia2017 június 16

Mindegy mit tesz Trump, néhány év, és teljesen más lesz a világ

Mindegy mit tesz Trump, néhány év, és teljesen más lesz a világ

Ahogy a napelemek által előállított energia ára csökken és a megújulók aránya látványosan kezd előretörni az áramtermelésen belül, sorra módosulnak a jövőbeni előrejelzések. Most itt egy részletes elemzés arról, mire számíthatunk 2040-ig. Ha minden igaz, a jövő rózsás, pontosabban zöld. (privatbankar.hu)

A napokban jött egy újabb összeomlás az olajárban, és a magyarázatok között felmerült, hogy a hosszabb távú keresletcsökkenés egyre inkább reális alternatíva, miután minden jel arra mutat, hogy az elektromos áram megtermelésében robbanásszerűen előretörnek a megújulók, sokkal gyorsabban, mint azt eddig feltételezni lehetett, így visszaesik a kereslet a fosszilis energiahordozók iránt.

Előz a tiszta

Most a Bloomberg New Energy Finance végzett egy részletes elemzést, és arra jutottak, hogy 3-5 éven belül a világ nagy részén olcsóbb lesz a megújuló energiából termelt áram, mint a szén, gáz, vagy olaj elégetésével nyert energia . Így az új erőművek között már nem csak környezetvédelmi, hanem anyagi okokból is magas lesz a megújuló energiát felhasználók aránya. Ennek legfeljebb csak az szab gátat, hogy megújulók többsége nem folyamatosan ad energiát, ezért valamennyi biztonsági, bármikor üzembe állítható erőműre szükség lesz.

Árzuhanás

A napenergia kezdetben olyan drága volt, hogy csak űrhajókon használták, és még 2009-ben is négyszer annyiba került, mint most. A jelenlegi ár viszont már annyira olcsó, hogy kezdi alulmúlni a szén, és gázerőművek árait Amerikában és Németországban, és 2021 körül ugyanez lezajlik Kínában és Indiában is. Ez utóbbi azért igen lényeges, mert ezeken a helyeken meredeken növekszik az áramfogyasztás, de már nem kell attól félni, hogy sok szénerőművet építenek.

Ami igazán jó hír, hogy 2040-ben még a mostaninak is csak az egyharmada lesz a napenergia ára, és a szárazföldi szélenergia, amely 8 év alatt 30 százalékkal lett olcsóbb, még közel 50 százalékkal kerülhet kevesebbe 20 év múlva. Ennek alapján az elemzők úgy számolják, hogy 2026-ban tetőzni fog a fosszilis üzemanyagok elégetéséből származó széndioxid kibocsátás, és utána már csökkenésnek indul, miközben a Nemzetközi Energiaügynökség legutóbb még úgy számolt, hogy a kibocsátás még évtizedekig nőni fog.

Szél a tengeren, eltűnő szén

Újabb forrásként megjelentek az offshore, azaz tengeri szélerőművek, melyek eddig jóval drágábbak voltak szárazföldi társaiknál, ezek ára azonban várhatóan 70 százalékkal csökken majd 2040-ig, így ugyanolyan versenyképes lesz, mint a többi megújuló. A fosszilisek közül leginkább a szén fog visszaszorulni, mint legnagyobb szennyező. A szén felhasználása Amerikában is csökkenni fog, mert hiába támogatná azt az elnök, ha a megújulók sokkal olcsóbbak.

2040-re a mai szint felére fog csökkenni a szénerőművek termelése, mivel a meglévők felét addigra leállítják, újak pedig már nem fognak épülni. Európában 87 százalék lesz a csökkenés, vagyis majdnem teljesen megválunk a szénenergiától, miután a környezetvédelmi törvények szerint büntetőadókkal drágítják majd üzemelésüket.

Várható arányok

23 év múlva a szél-, és naperőművek adják majd az áramtermelő kapacitás felét a mostani 12 százalékkal szemben, és az összes előállított áram 34 százalékát, a mostani 5 százalékkal szemben. A kapacitás és a tényleges termelési különbség a napsütés és a szél időszakos jellegéből adódik. A vízenergia, egyéb megújulók és a nukleáris energia aránya 30 százalék körül lesz, a fosszilisek aránya 35 százalékra csökken.

Teljes cikk >>

Forrás: privatbankar.hu

NRGENS